Vijesti

23.04.2024.
Najnovije vijesti

Zaposleni Agencije uzeli učešće u seminaru „Jačanje radnih potencijala, motivacije i profesionalnih kompetencija za europske integracije“

U periodu od 17. do 19. aprila 2024. godine na Zlatiboru je održan stručni seminar na temu „Jačanje radnih potencijala, motivacije i profesionalnih kompetencija za europske integracije“ na kojem je ispred Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja učestvovala Sanja Pržulj, šef Odjelјenja za podršku.

Seminar je okupio stručnjake iz različitih oblasti, zaposlene u organima javne uprave odnosno tijelima zakonodavnih i izvršnih organa, kako bi razmijenili ideje, iskustva i najbolje prakse vezane uz unapređenje radnih potencijala i jačanje profesionalnih kompetencija s ciljem da budu u stanju provoditi i razvijati aktivnosti vezane za daljnji napredak BiH u ispunjavanju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

S ciljem podrške procesu prilagođavanja i integracije u Europsku uniju, seminar je pružio platformu za dubinske rasprave o ključnim aspektima razvoja radnih potencijala, motivacije zaposlenika i kompetencija potrebnih za uspješno suočavanje s izazovima europskih standarda.

Tokom seminara, eminentni stručnjaci su predstavili najnovija istraživanja, studije slučaja i praktične primjere uspješnih strategija koje organizacijama mogu pomoći u jačanju njihovih radnih potencijala i motivacije zaposlenika. Raspravljalo se o važnosti upravljanja znanjem i kompetencijama, profesionalnom razvoju i integritetu, ličnoj efikasnosti i usmjerenosti ka rezultatima, upravljanju učinkom, efikasnosti informacija i komunikacija kao i timskom radu i rješavanju problema. Ključne teme su uključivale strategije motivacije zaposlenika i povećanje angažmana, ulogu obrazovanja i kontinuiranog učenja u jačanju kompetencija kao i upravljanje promjenama i prilagođavanje organizacijske kulture. Takođe je dat kratak osvrt i na zakonsku obavezu primjene FUK-a u praksi na svim nivoima vlasti u BiH te na aktivnosti i mjere za osmišljavanje plana razvoja profesionalne karijere u organizaciji i izradu individualnog plana razvoja profesionalne karijere.

Učesnici seminara su imali priliku aktivno sudjelovati u diskusijama, postavljati pitanja i dijeliti svoja iskustva, stvarajući tako dinamično okruženje za razmjenu ideja i networking.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57