Vijesti

28.03.2024.
Najnovije vijesti

Održan sastanak u Agenciji povodom organiziranja radionice iz oblasti digitalne forenzike

Direktor Agencije Radiša Samardžija sa svojim suradnicima Sanjom Pržulj, šefom Odjeljenja za podršku, i Mladenom Stuparom, šefom Odsjeka za kriminalističko-tehnička vještačenja, održao je danas, 28. marta 2024. godine, sastanak sa predstavnicima Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini g. Alešom Otmarom, ekonomskim savjetnikom, i gđom Ines Terzom, stručnim saradnikom.

Tema sastanka bila je održavanje dvodnevne radionice pod nazivom „Češka rješenja: Efikasna borba protiv kriminala pomoću AI, moderne biometrije i digitalne forenzike“ u organizaciji Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini za predstavnike državnih, entitetskih i kantonalnih insituticija koji vrše analize pomoću navedenih tehnologija. Stručnjaci iz Češke Republike će tokom trajanja radionice predstaviti revolucionarne aspekte korištenja najsavremenije biometrije i AI multimedijalnih istraživačkih platformi za efikasnu borbu protiv kriminala, kako u oblasti forenzike, tako i u oblasti vojnih, odbrambenih i policijskih operacija. S tim u vezi, uručen je i zvaničan poziv za učešće na predmetnoj radionici za predstavnike Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja koji se bave obavljanjem poslova i zadataka iz oblasti vještačenja kriminalnih djela vezano za informacijsko-komunikacijske tehnologije i obradu digitalnih dokaza i audio-zapisa. Tokom sastanka predstavnicima Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini predstavljene su i zakonske nadležnosti Agencije, njena organizaciona struktura, najznačajniji rezultati i prepreke u radu.

Na kraju posjete sugovornici su izrazili svoja očekivanja za uspješnu i efikasnu organizaciju radionice „Češka rješenja: Efikasna borba protiv kriminala pomoću AI, moderne biometrije i digitalne forenzike“ sa koje bi učesnici trebalo da ponesu nova saznanja, kvalitetna iskustva i pozitivne utiske s obzirom na to da je od 2015. godine pokrenuta razvojna suradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i Ministarstva sigurnosti BiH, posebno u oblasti cyber sigurnosti i IT.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57