Vijesti

27.03.2024.
Najnovije vijesti

Predstavnici policijskih struktura Republike Italije u posjeti Agenciji

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija, 27. marta 2024. godine, u prostorijama Agencije održao je sastanak sa predstavnicima policijskih struktura Republike Italije g. Đovanijem Ricom, policijskim atašeom u BiH, i g. Đovanijem Komunalem, ekspertom za sigurnost pri kancelariji Službe za međunarodnu policijsku suradnju. Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Agencije, Alen Husković, i šef Odjeljenja za podršku, Sanja Pržulj.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, direktor Samardžija predstavio je predstavnicima policijskih struktura Republike Italije organizacijsku strukturu Agencije, kao i dosadašnje rezultate i probleme sa kojima se susreće u radu. Također, istakao je dosadašnju dobru i uspješnu suradnju između Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i forenzičkih institucija Republike Italije, koja se ogledala kroz obuke u italijanskoj instituciji ARMA DEI CARABINIERI - RaCIS u Rimu, kao i obukama koje su vještaci RaCIS centra održali u prostorijama Agencije.

Predstavnici policijskih struktura Republike Italije su, u kontekstu sagledavanja tehničke bilateralne suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, naglasili potrebu unapređenja i konkretizacije dalјnje suradnje u oblasti razmjene forenzičkih kadrova i edukacija po određenim forenzičkim specijalističkim disciplinama te izrazili spremnost za ulaganje dodatnih napora s ciljem jačanja postojeće suradnje. Na kraju posjete predstavnici policijskih struktura Republike Italije uručili su prigodan poklon direktoru Samardžiji i zahvalili na toplom gostoprimstvu i vremenu odvojenom za održavanje sastanka.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57