Vijesti

21.03.2024.
Najnovije vijesti

Održan još jedan sastanak sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija sa svojim suradnicima Lejlom Kasalo, pomoćnikom direktora za pravne, finansijske i opće poslove, i Sanjom Pržulј, šefom Odjelјenja za podršku, održao je danas, 21. 03. 2024. godine, radni sastanak sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Samirom Krehić, zamjenikom šefa Programa, i Nihadom Brankovićem, višim savjetnikom za odnose sa vladama.

Teme sastanka bile su prezentiranje dosadašnjih rezultata u vezi sa sprovođenjem projekta "Nastavak podrške BiH da preuzme pitanje lica nestalih u poslјednjem sukobu i da preuzme veću odgovornost za proces" koji se finansira sredstvima IPA II programa, te diskusija o predstojećim koracima po navedenom projektu, odnosno zapošlјavanje stručnog kadra što je jedan od zahtjeva koji je potrebno ispuniti da bi se stvorili uslovi za održivost postignutih cilјeva predviđenih projektom. Sredinom prošle godine izvršeno je građevinsko prilagođavanje prostorija Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja u kojima se nalazi Laboratorija za biološka vještačenja i analizu DNK, a u toku je i nabavka opreme s cilјem osposoblјavanja ove laboratorije za sprovođenje analiza DNK u procesu identifikacije u vezi sa obradom postmortalnih uzoraka nestalih i drugih osoba koje je potrebno identificirati.

Tokom današnjeg sastanka izražena je obostrana spremnost za kontinuriano ulaganje napora da bi se planovi predviđeni projektom realizirali u što kraćem roku kako bi Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja mogla nastaviti sa svojim projektnim aktivnostima i obavezama

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57