Vijesti

14.03.2024.
Najnovije vijesti

Rukovodstvo Agencije posjetilo Nacionalnu policiju Kraljevine Španije

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija sa svojim saradnicima boravio je u studijskoj posjeti policijskim strukturama Kraljevine Španije u periodu od 12. do 14. marta 2024. godine. Studijska posjeta u organizaciji TAIEX održana je na poziv atašea unutarnjih poslova Ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španije za Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Fani Nikolas Martínez.

Tokom prva dva dana svoje posjete predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja posjetili su Glavnu upravu za naučnu policiju Nacionalne policije Kraljevine Španije. Tom prilikom sastali su se sa inspektorima Lurdes Honorato, Marijom Bueno i Elisom Pizaro Estrejom kada su upoznati sa strukturom i organizacijom Glavne uprave za naučnu policiju Nacionalne policije Kraljevine Španije, kao i sa međunarodnom suradnjom koju ostvaruju sa policijskim i forenzičkim institucijama drugih država. Također, prvog dana razgovaralo se i o razmjeni podataka na osnovu Prumskog sporazuma, te putem EUROPOL-a i INTERPOL-a, kao i o pravnim okvirima za zakon o bazama DNK podataka (CODIS). Prumski sporazum predstavlja međunarodni sporazum u pogledu prekogranične saradnje policijskih organa i uvodi procedure za promoviranje brzog, efikasnog i ekonomičnog načina razmjene podataka, što je od fundamentalne važnosti za efikasnu međunarodnu policijsku suradnju. Države članice Europske unije garantuju jedna drugoj prava pristupa njihovim automatiziranim datotekama za DNK analize, automatiziranim sistemima za identifikaciju putem otisaka prstiju i podacima o registraciji vozila, pod uslovim da su institucije sa kojima se razmjenjuju podaci akreditovane. Tema akreditacije laboratorijskih metoda je također bila jedna od tema razgovora tokom trajanja studijske posjete Glavnoj upravi za naučnu policiju Nacionalne policije Kraljevine Španije s obzirom na to da Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja posjeduje akreditaciju za četiri laboratorijske metode za period 2023 – 2027., a u planu je i proširivanje područja akreditacije metodom iz oblasti analize DNK.

Trećeg dana trajanja studijske posjete predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja posjetili su Policijsku akademiji u Avili. Posjeta je bila usmjerena na stručno osposobljavanje koje dobijaju kako policajci osnovne skale, tako i izvršne skale iz oblasti naučne policije. Tom prilikom održan je stastanak sa inspektorom Anom Marijom Martin Manhon, koordinatoricom za obuku u međunarodnom odjeljenju akademije, a prezentirani su i programi obuke i laboratorije gdje se obavlja praksa u Policijskoj akademiji.

Za vrijeme studijske posjete direktor Agencije Radiša Samardžija posebno je istakao dosadašnju dobru suradnju sa predstavnicima policijskih struktura Kraljevine Španije, kao i da je u okviru donacije španske Vlade za projekat „Jačanje policijskih kapaciteta u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala“, za Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja izdvojen novčani iznos putem kojeg je, preko Španske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju, realizirana kupovina opreme za laboratoriju za forenzičku obradu zvuka-govora. Također, u sklopu navedenog projekta eksperti iz Agencije su pohađali obuku iz forenzičke akustike u Kraljevini Španiji, kao i u prostorijama Agencije.

Zajedno sa direktorom Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja učesnici studijske posjete policijskim strukturama Kraljevine Španije bili su šef Odjeljenja za podršku Sanja Pržulj, šef Odsjeka za biološka i DNK vještačenja Alma Filipović-Žunić i šef Odsjeka za kriminalističko-tehnička vještačenja Mladen Stupar.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57