Vijesti

06.03.2024.
Najnovije vijesti

Direktorica Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine posjetila Agenciju

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija primio je u radnu posjetu 06. 03. 2024. godine direktoricu Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, Milicu Ristović Krstić sa suradnicom Katarinom Hafner Vuk.

Tokom sastanka koji je direktor Agencije imao sa gđom Ristović Krstić i gđom Hafner Vuk predstavlјene su zakonske nadležnosti Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, organizacijska struktura, dosadašnji rezultati, kao i planovi za dalјi period. Od posebnog interesa za goste bile su Laboratorija za kemijsko-fizička vještačenja i Laboratorija za kemijsko-toksikološka vještačenja koje djeluju u sastavu Agencije od 2015. godine, odnosno 2018. godine, i koje u svom radu koriste mjerne instrumente te su u dosadašnjem radu koristile usluge Instituta za mjeriteljstvo BiH, kao što su kalibracija i mjerenje za veličine, opsege i mjerne nesigurnosti koje se iskazuju za državne etalone. Također, razgovarano je o dosadašnjim rezultatima Agencije na polјu sistema upravlјanja kvalitetom i o planovima za akreditiranje laboratorijskih metoda prema međunarodnom standardu 17025.

Na kraju posjete, direktorica Instituta za mjeriteljstvo BiH iskazala je punu podršku radu Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i aktivnostima koje ona preduzima u cilјu pobolјšanja ukupnog sigurnosnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, a predloženi su i određeni modaliteti za uspostavlјanje i razvijanje suradnje između ove dvije institucije.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57