Vijesti

17.10.2023.
Najnovije vijesti

Predstavnici EMCDDA u posjeti Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija, zajedno sa svojim suradnicima Sanjom Pržulj, šefom Odjeljenja za podršku, i Aleksandrom Čarkićem, stručnim savjetnikom za hemijsko-fizička vještačenja, sastao se 17. 10. 2023. godine sa predstavnicima Evropskog centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama - EMCDDA Frédéricom Deneckerom, koordinatorom projekta iz Odjela za međunarodnu suradnju i Odjela za vanjske partnere, Kateřinom Škařupovom, naučnom analitičarkom za zdravlje iz Odjela za javno zdravstvo i Robertom Patrancusom, naučnim analitičarem iz Odjela za rizike za javnu sigurnost i zaštitu. U pratnji predstavnika Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama - EMCDDA, Agenciju su posjetili uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Vukadin, šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, Jasmin Pljevljak, stručni savjetnik, i Slađana Vasković, referent u Odsjeku.

Glavni cilj posjete predstavnika EMCDDA je promocija i podrška usvajanju najboljih praksi i pristupa Evropskoj uniji u oblasti zdravlja i sigurnosti od strane Zapadnog Balkana u okviru IPA 8 projekta, te jačanje strateške i operativne suradnje u okviru Zapadnog Balkana, kao i između regiona i EU u oblasti praćenja i informiranja o opojnim drogama koristeći standarde i alate EU.

Neke od tema o kojima se razgovaralo tokom današnjeg sastanka bile su predstavljanje EMCDDA - IPA projekta, upoznavanje sa izazovima droga za svaku jedinicu, prezentacija i diskusija o ključnim zdravstvenim i sigurnosnim indikatorima i procjena potreba.

S obzirom da je od 2015. godine u sastavu Agencije i Laboratorija za hemijsko-fizička vještačenja koja se bavi vještačenjima opojnih droga i psihotropnih supstanci, te da je posjeti predstavnika EMCDDA prethodilo popunjavanje upitnika, što je pomoglo da se dobije bolji uvid u stanje nadzora nad zloupotrebom opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Agencija za forenzička istraživanja i vještačenja doprinijela je boljoj informisanosti o vrstama i količinama uzoraka opojnih droga zaprimljenih uz naloge za vještačenje za potrebe IPA 8 projekat.

Na kraju sastanka sa predstavnicima Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama - EMCDDA, donesen je zajednički zaključak o potrebi uspostavljanja međusobne suradnje, te dogovoreni pravci i modaliteti saradnje kroz aktuelni IPA 8 projekat.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57