Vijesti

13.10.2023.
Najnovije vijesti

Rukovodstvo Agencije učesnik Regionalne konferencije forenzičkih centara

Rukovodstvo Agencije za forenzička ispiitivanja i vještačenja na čelu sa direktorom Radišom Samardžijom 12. i 13. oktobra 2023. godine učestvovalo je u radu Regionalne konferencije forenzičkih centara u Budvi, Crna Gora. Osmi po redu regionalni stručni skup i ove godine održavao se u organizaciji Forenzičkog centra Uprave policije MUP-a Crne Gore i Misije OSCE-a u Crnoj Gori. Zajedno sa direktorom Agencije učesnik konferencije u Budvi bio je i pomoćnik direktora za kriminalističko-tehnička vještačenja u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja Slobodan Gazdić.

Pored domaćina Regionalnog sastanka, Forenzičkog centra Uprave MUP-a Crne Gore, učesnici skupa su bili li predstavnici Nacionalnog forenzičnog laboratorija iz Republike Slovenije, Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku Republike Srbije, Centra za Forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federacije Bosne i Hercegovine, Jedinice za forenziku – KTC Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Odjela za kriminalističko-tehnička ispitivanja i vještačenja Republike Sjeverne Makedonije, kao i Instituta za forenzičke nauke - Regionalna kancelarija u Košicama iz Slovačke Republike i Policijske forenzičke laboratorije iz Ankare, Republika Turska.

Za vrijeme trajanja konferencije, predstavnici regionalnih forenzičkih institucija imali su priliku da održe relevantne prezentacije na temu ogranizacija i sistematizacija forenzičkih centara, prijem, obuka i način napredovanja vještaka, zakonski i podzakonski akti kao forenzički problem i problem pravosuđa, javne nabavke kao problem u segmentu forenzičke službe, pozicija forenzičke službe unutar policijske agencije i status forenzičara, problemi u saradnji između forenzičara i kriminalističke policije unutar policijskog organa, sigurnost forenzičkih centara, skladištenje dokaznog materijala, kao i izrada mogućeg plana - sporazuma za izradu testova stručnosti unutar forenzičkih centara i međusobna razmjena te zakon o vještacima kao problem forenzičke službe i pravosuđa.

Prvog dana skupa održane su prezentacije od strane forenzičkih institucija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije, dok su predstavnici Instituta za forenzičke nauke - Regionalna kancelarija u Košicama iz Slovačke Republike i Policijske forenzičke laboratorije iz Ankara, Republika Turska svoje prezentacije održali drugog dana. Prezentacije su, između ostalog, sadržavale i implementaciju novih tehnologija i unapređenje rada, nove posebno razvijene discipline pojedinih forenzičkih centara, kao i značajne projekte.

Ispred Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja prezentaciju je održao direktor Radiša Samardžija i na taj način upoznao sve prisutne o laboratorijskim kapacitetima koji djeluju u sastavu Agencije, postignutim cilјevima i rezultatima u radu, kao i o izazovima i problemima sa kojima se Agencija susreće u obavlјanju svojih redovnih aktivnosti.

Također, tokom forenzičke konferencije učesnici su imali priliku i da razmijene iskustva i najbolјe prakse iz oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja te da razmotre modalitete unapređivanja međusobne suradnje u budućnosti kroz nastojanje da se donese multilateralni memorandum o uzajamnoj pomoći i podršci.

Završetak ovogodišnjeg regionalnog skupa obilјežila je diskusija o svim temama prezentiranim za vrijeme trajanja konferencije, kao i donošenje zajedničkog zaklјučka o potrebi za nastavak održavanja ovakvog stručnog susreta i narednih godina sa cilјem jačanja i promoviranja forenzike kao neizostavnog dijela u pružanju efikasne podrške nadležnim institucijama za provođenje zakona.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57