Vijesti

18.04.2023.
Arhiva

Složena istraživanјa podrazumijevaju angažman stručnog osoblja

SARAJEVO, 17. APRILA /SRNA/ - Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Radiša Samardžija izjavio je Srni da je zapošlјavanje stručnog kadra neophodno kako bi se stvorili uslovi za realizaciju projekta vrijednog 150.000 KM koji se odnosi na rasvjetlјavanje sudbine nestalih iz poslјednjeg rata.

Ova agencija je zadužena da, u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara i Međunarodnom komisijom za nestala lica, preduzme potrebne korake s cilјem realizacije projekta "Nastavak podrške BiH da riješi pitanje nestalih iz sukoba devedesetih i da preuzme veću odgovornost za proces", finansiranog iz EU sredstava "IPA II".

Samardžija je dodao da je ovo zaduženje proisteklo iz zaklјučka Savjeta ministara u vezi sa realizacijom projekta.

On je naveo da je u proteklom periodu Agencija, u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, usaglasila sprovođenje aktivnosti na građevinskom prilagođavanju prostora u kojem je smještena laboratorija za biološka vještačenja i DNK analizu.

"Dogovorena je i nabavka potrebne opreme s cilјem osposoblјavanja ove laboratorije za sprovođenje postupaka obrade bioloških uzoraka iz posmrtnih ostataka po najvišim evropskim standardima", naveo je Samardžija.

On je istakao da će, nakon što ovaj projekat bude sproveden u cijelosti, Agencija biti u obavezi da nastavi sa procesom sprovođenja analiza DNK u procesu identifikacije u vezi sa obradom postmortalnih uzoraka nestalih i drugih lica koje je potrebno identifikovati.

Samardžija je naglasio da zapošlјavanje stručnog kadra ujedno i jedan od zahtjeva koji je potrebno ispuniti da bi se stvorili uslovi za održivost postignutih cilјeva predviđenih projektom.

On je dodao da je Agencija za forenzička ispitivanja u proteklom periodu sprovela postupak za donošenje odluke o odobravanju novog zapošlјavanja, koja je upućena u Savjet ministara na razmatranje.

S tim u vezi, Samardžija je zamolio članove Savjeta ministara da razmotre ovaj zahtjev i odobre novo zapošlјavanje u Agenciji, kako bi se stvorili neophodni uslovi za realizaciju ovog značajnog projekta.

Tekst preuzet sa www.srna.rs

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57